Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zaczynać programowanie C++ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Od pewnego dłuższego czasu zabieram się do nauki programowania w C++..... ale nie mogę się zabrać, kolejne wakacje przejebałem na mówieniu "jutro zaczynamy".

Macie może jakieś porady dla takiego newbie ? Poszukuję IDE odjechane jakieś i podręcznik ale przede wszystkim problemem motywacja :(

Jak w końcu zacząć tak na serio ? 

Pozdrawiam

PS Lajków nie szczędzę dla zasłużonych :D

3d10a40e96e20.png

Opublikowano

Rozpoczęcie jest zawsze bardzo trudne i wydaję mi się, że najpierw trzeba pomyśleć, co się chcę przez to osiągnąć, by wtedy z pewną werwą i dawką energii przystąpić do długiej i monotonnej drogi, z której nie raz zdarzy się okazja zejść. Znam ze swojego doświadczenia, kiedy to był słomiany zapał i chęci nie zawsze szły w parze z pracą i nauką, przez co podstawy ogarniałem latami, choć mogłem to zrobić dużo krócej. To jest dość złożony język programowania, przez co łatwo wpaść w stan, w którym nie wiesz, co robisz. Moja rada: powoli analizuj lekcję i przede wszystkim wykonuj dużo ćwiczeń żebyś czuł, że jest jakiś progres.

Wypasione IDE? Wydaję mi się, że z samego początku warto sięgnąć po coś prostszego i przejrzystego. Mógłbym tu polecić dev-c++, ktoś mnie pewnie za to zgani, ale to jest naprawdę dobre środowisko dla kogoś, kto dopiero zaczyna. Po prostu tworzysz nowy plik, piszesz kod, kompilujesz i tyle :).

Podręcznik na początek? Nie znam symfonii, może ktoś inny poleci. Ja znam tylko thinking in c++, a to jest dość trudna książka jak na początek drogi, a tak przynajmniej mi się wydaje. Za to polecam:

cpp0x.pl

Ja zaczynałem właśnie z tej strony i wydaję mi się, że będzie dość przyjazna dla nowych.

Tyle tego przydługawego wykładu, mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem :). Nie lubię pisać długich postów :P.

@Alex Mercer

Taa... na bieżąco :).

Nie trzeba było, ale to miłe z twojej strony, dziękuje :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano
Mógłbym tu polecić dev-c++, ktoś mnie pewnie za to zgani, ale to jest naprawdę dobre środowisko dla kogoś, kto dopiero zaczyna. Po prostu tworzysz nowy plik, piszesz kod, kompilujesz i tyle :).

Nie żeby coś, ale w innych IDE wygląda to identycznie.

Opublikowano

Najlepszy język programowania na początek to c++, nie jest trudny, a potem będzie łatwiej ogarnąć inne języki, w końcu każdy podobnie wygląda :p

Szukasz kogoś kto wykona grafikę, logo do drużyny esportowej? 

Napisz do mnie postaram się wykonać prace jak najlepiej.

Aktualnie nie mam czasu na wykonywanie grafik.

Opublikowano

Najlepszy język programowania na początek to c++, nie jest trudny, a potem będzie łatwiej ogarnąć inne języki, w końcu każdy podobnie wygląda :P

Pytanie ile z tego języka umiesz, skoro twierdzisz, że nie jest trudny. Koduję od 6 lat i nadal wydaję mi się, że nie znam wszystkiego co trzeba (tak tak, można się tego było nauczyć w pół roku, bleble). Pomieszanie niskopoziomowych aspektów (wskaźniki, pamięć itp.) z wysokopoziomowymi (klasy, poliformizm) nie jest czymś, co można bardzo szybko ogarnąć.

Nie żeby coś, ale w innych IDE wygląda to identycznie.

Tak, ale nie w każdym jest to takie oczywiste.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

To nie wiem z czego wy korzystacie.

Ostatnio po przemyśleniach wydaje mi się, że lepszy od C++ na początek byłby C. Żeby przynajmniej te podstawy załapać.

Opublikowano

@Sopelek997

nie ma co porownywac visual studio 2013 professional z pluginami do codeblocksa czy innego IDE do cpp, w visual studio jesli umiesz je skonfigurowac pisze sie bajecznie, jesli masz odpowiednie pluginy, w codeblocksie i innych devach sie po prostu meczysz majac projekt w ktorym masz kilka klas, dziedziczenie etc, on glupieje, natomiast visual ciagle podpowiada

visual 2013 + vissual assist > vim na linuxie > vs 2010 + visual assist > qtcreator > codeblocks > notepad.exe z windowsa > dev cpp

Opublikowano

@Sopelek997

nie ma co porownywac visual studio 2013 professional z pluginami do codeblocksa czy innego IDE do cpp, w visual studio jesli umiesz je skonfigurowac pisze sie bajecznie, jesli masz odpowiednie pluginy, w codeblocksie i innych devach sie po prostu meczysz majac projekt w ktorym masz kilka klas, dziedziczenie etc, on glupieje, natomiast visual ciagle podpowiada

visual 2013 + vissual assist > vim na linuxie > vs 2010 + visual assist > qtcreator > codeblocks > notepad.exe z windowsa > dev cpp

"natomiast visual ciagle podpowiada", yyy? 2010 porażka, 2012 coś tam podpowiada(printf na VirtualProtect O_o), no ale... przynajmniej szybciej kompiluje większe projekty w porównaniu do gcc.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

"natomiast visual ciagle podpowiada", yyy? 2010 porażka, 2012 coś tam podpowiada(printf na VirtualProtect O_o), no ale... przynajmniej szybciej kompiluje większe projekty w porównaniu do gcc.

zainstaluj visual assist X, bez tego visual ssie jak inne IDE :D bez tego nie ma sensu programowac xD jak pisalem hacka do bf3 mialem frostbite sdk ktore ma kilkadziesiat plikow, virtuale, dzikie wensze, a gdy wywolywalem jakas metode on mi podpoiwadal nawet ktora zmienna mam przeslac na podstawie typu i tych ktore juz mialem wyzej w projekcie xD

no i oprocz tego PVS studio polecam, do wyszukiwania prostych bledow - odpalasz i leci w tle, programujesz, zmieniasz, a on mowi ci co zepsules :D

QBaSZ6S.png

Opublikowano

Pytanie ile z tego języka umiesz, skoro twierdzisz, że nie jest trudny. Koduję od 6 lat i nadal wydaję mi się, że nie znam wszystkiego co trzeba (tak tak, można się tego było nauczyć w pół roku, bleble). Pomieszanie niskopoziomowych aspektów (wskaźniki, pamięć itp.) z wysokopoziomowymi (klasy, poliformizm) nie jest czymś, co można bardzo szybko ogarnąć.

Skoro napisałeś że uczysz się już 6 lat to nie tylko powinieneś znać c++, ale również biblioteki, najwidoczniej się opierdalałeś, ja znam wielu programistów, doświadczonych, i stwierdza że to nie jest aż tak trudny język.

Nie ma co się uczyć c, skoro i tak się go w dzisiejszych czasach nie używa zbyt często to tylko strata czasu, lepiej się uczyć tego c++, lub kompletnie cos łatwiejszego jak Java.

Szukasz kogoś kto wykona grafikę, logo do drużyny esportowej? 

Napisz do mnie postaram się wykonać prace jak najlepiej.

Aktualnie nie mam czasu na wykonywanie grafik.

Opublikowano

Skoro napisałeś że uczysz się już 6 lat to nie tylko powinieneś znać c++, ale również biblioteki, najwidoczniej się opierdalałeś, ja znam wielu programistów, doświadczonych, i stwierdza że to nie jest aż tak trudny język.

Nie ma co się uczyć c, skoro i tak się go w dzisiejszych czasach nie używa zbyt często to tylko strata czasu, lepiej się uczyć tego c++, lub kompletnie cos łatwiejszego jak Java.

Oj zdziwiłbyś się:

http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

Tu widnieje ranking najpopularniejszych języków programowania. Na pierwszym miejscu jest tutaj język, którego wg ciebie nie używa się zbyt często. Skąd ta popularność? Wydaje mi się, że poprzez różnego rodzaju mikroprocesory i inne aparatury, gdzie głównie działa się w c. Także nauka tegoż języka nie wiąże się z kompletną stratą czasu.

Co do mojego opierdalingu, to masz tu stuprocentową rację, gdyż uczyłem się języka z ogromnymi przerwami, ale wyszedłem na prostą dzięki konkretnej książce i teraz staram się używać czegoś innego poza zwykłą konsolą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...